naar top
Menu
Logo Print

OPLEIDING LEAN MANAGEMENT EN VRIJHEID OM TE VERBETEREN


Bouwen aan de technische dienst

Op de productielocatie van MBI in Kampen worden klinkers en sierbestrating gemaakt. In een praktisch volledig geautomatiseerde productielijn wordt het beton in mallen gestort, uitgehard en eventueel voorzien van een coating. De Technische Dienst van het bedrijf werkt in drie ploegen en is op dit moment bezig met een serieuze professionaliseringsslag waarmee de nodige resultaten inmiddels zijn geboekt. “Ons management geeft ons daarbij de vrijheid die nodig is om verbeteringen door te voeren", weet voorman Patrick Zwiers. “Een belangrijke voorwaarde!"


PRODUCTIE SIERBESTRATING

Wie zich haastig over tegels en klinkers in particuliere tuinen of juist openbare terreinen beweegt, zal niet direct stilstaan bij het productieproces dat hieraan is vooraf gegaan. Tóch is dat zeker de moeite waard! Bij MBI in Kampen wordt het volledige proces automatisch doorlopen: van het maken van beton uit de basismaterialen tot het storten in mallen, uitharden in geconditioneerde ruimtes bij een temperatuur van rond de 30 °C en ten slotte het aanbrengen van een eventuele coating. Bijvoorbeeld om het oppervlak bepaalde functionele of esthetische eigenschappen mee te geven. 

Veel machines in de productiehallen van MBI verrichten zwaar werk en werken in een vuile en veeleisende omgevingIn de fabriek staan veel grote en zware machines. Hieronder twee stenenpersen, een trommelwals en twee afzethallen waarin de speciale nabewerkingen plaatsvinden. Daarnaast beschikt het bedrijf over een kniphal waar de stenen op maat worden gemaakt en verder over een groot buitenterrein waar het gereed product nog 14 dagen moet staan om volledig uit te harden.


OPBOUW TD

Zowel het mechanische als het elektrische onderhoud aan de machines wordt grotendeels uitgevoerd door een eigen Technische Dienst. Deze bestaat uit een hoofd TD en zijn assistent die drie ploegen met elk vijf mensen aansturen. De ploegen werken vijf dagen in de week en wisselen onderling met elkaar zodat alle medewerkers iedere drie weken een ochtend-, middag- en nachtdienst draaien. Voor de besturingen heeft MBI een apart programmeur in dienst.

“Ook de malvormen, waarvan er in Kampen al meer dan 250 beschikbaar zijn, worden door ons onderhouden" geeft voorman Patrick Zwiers aan. “Dit gebeurt door twee personen in een tweeploegendienst die tevens verbeteringen doorvoeren en nieuwe malvormen ontwikkelen. Hoe meer cycli een malvorm meegaat. hoe lager de kostprijs van de bestrating".


Weekendploeg

Daarnaast is een losse ploeg vrijwilligers gevormd die onderhoud uitvoert in het weekend. Dit biedt de mogelijkheid om in alle rust en zonder druk van de productie het benodigde preventieve onderhoud uit te voeren evenals geplande reparaties. De TD kan zich hierdoor maandag tot en met vrijdag volledig richten op een maximale beschikbaarheid van de lijn door het uitvoeren van zowel preventief als correctief onderhoud.

“Hiervoor werken we met een onderhoudsbeheersysteem dat aangeeft wat er moet gebeuren. Daarnaast is het voor de afdeling productie natuurlijk altijd mogelijk om een acute aanvraag te doen waarop we direct reageren."


Projecten

Voorman Patrick Zwiers ontwikkelt en implementeert onder meer verbeteringen in de afdeling ‘Projecten’

 “Sommige bedrijven besteden het vaststellen van verbeterpunten uit, wij doen het liever zelf. Als TD zit je immers bovenop je eigen machines en weet je als geen ander wat er speelt."
(Patrick Zwiers, voorman bij MBI)

Naast het uitvoeren van het reguliere onderhoud, is ook een aparte afdeling 'projecten' in het leven geroepen waar onder anderen Patrick Zwiers dagelijks bezig is met het vaststellen van verbeterpunten en het ontwikkelen van de bijbehorende oplossingen.

“Sommige bedrijven besteden dit uit, maar wij doen het liever zelf. Als TD zit je immers bovenop je eigen machines en weet je als geen ander wat er speelt.

Zo zijn we op dit moment bezig met een nieuwe ontkistingsolie die helpt voorkomen dat gecoate tegels aan het hout blijven plakken en beschadigen. Door naar het hele proces te kijken hebben we inmiddels een besparing van 60% op de gebruikte olie weten te realiseren.

Een ander mooi voorbeeld is het proces dat we doorlopen om de mallen te wisselen
één van de taken van de TD. Voorheen hadden we hier ongeveer 25 minuten voor nodig maar na een optimalisatieslag nog maar 15 minuten. Niet door harder te werken, maar door het beter te organiseren.

Een project dat binnenkort wordt afgerond heeft te maken met de recycling van het proceswater. In het kader van wet- en regelgeving maar uiteraard ook van een stukje Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen willen we ons water zoveel mogelijk in eigen huis reinigen en hergebruiken. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het verkorten van cyclustijden van 20 naar 13 s of het minimaliseren van de dikte van onze deklagen waarmee tot 3 ton op jaarbasis is bespaard." Wat Patrick betreft zijn dit allemaal voorbeelden die zijn werk ontzettend leuk en veelzijdig maken en een belangrijke bijdrage leveren aan het beheersen van de kosten. “Gelukkig ziet ons management dit ook, waardoor we als TD relatief veel ruimte krijgen om verbeteringen door te voeren. Natuurlijk moet je voorafgaand een plan schrijven en voorrekenen wat een bepaald idee gaat besparen of welke andere voordelen het oplevert, maar als dit plan deugt kun je gewoon aan de slag."


LEAN MANAGEMENT


Opleiding voor medewerkers

In deze verbeteringen zitten wat Patrick Zwiers betreft ook de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren. “Het minimaliseren van het aantal storingen, het volledig op orde brengen van het OBS én het opnieuw inrichten van het magazijn vormen de belangrijkste aandachtspunten voor de nabije toekomst. Daarbij maken we onder meer gebruik van de 'spelregels' van LEAN. Alle medewerkers hebben inmiddels een training gehad over deze aanpak en dat vertaalt zich absoluut in verbeteringen. Wij voeren het zeker niet tot de kleinste details door, maar alleen het besef al dat een goed ingerichte, nette werkruimte ons werk ondersteunt is al een belangrijke stap."

LEAN komt in de productieruimte terug op verschillende borden waarop alleen het gereedschap beschikbaar is dat nodig is voor het onderhoud van de specifieke machine. Inclusief foto wat er moet hangen. In het magazijn wordt de aanpak doorgevoerd door alle onderdelen netjes te labelen en op te bergen; ook digitaal. Hierdoor is altijd bekend of onderdelen beschikbaar zijn en wat er besteld moet worden.


Procesmeting om te optimaliseren

“Daarnaast zijn we bezig met het uitvoeren van metingen in onze processen om zoveel mogelijk zichtbaar te maken. Wanneer je weet wat er gebeurt in een proces ben je immers pas in staat om het te beheersen en te optimaliseren."


FIJNE SFEER

Over de ploeg is Patrick Zwiers meer dan tevreden. “Het is een fijne ploeg waarin mensen goed met elkaar samenwerken en waar weinig verloop is. Je merkt bovendien dat de drang naar 'continue verbeteren' steeds beter tot iedereen doordringt. Natuurlijk heb je weerstand wanneer je veranderingen wilt doorvoeren, maar je merkt ook dat er een nieuwe generatie aan het werk is. Met nieuwe ideeën en plannen die niet alleen bijdragen aan het verlagen van de kosten en het verbeteren van de efficiëntie en duurzaamheid maar ook de veiligheid binnen het bedrijf verhogen. Hierdoor hebben zich de afgelopen twee jaar nauwelijks nog bedrijfsongevallen voorgedaan. En dat heeft niet alleen te maken met het neerzetten van hekken en het doorvoeren van technische maatregelen, maar zeker met een stukje training. Bijvoorbeeld tijdens een toolboxmeeting. Voorheen werden deze meetingen met alle TD-ers gehouden, maar uiteindelijk bleek deze groep te groot om goede resultaten te boeken. Daarom doen we dit nu met uitsluitend de voormannen en dat werkt beter. Daarnaast proberen we ook steeds meer gebruik te maken van de kennis die bij onze toeleveranciers aanwezig is; niet altijd proberen het wiel zelf uit te vinden. Maar als je het niet erg vindt ga ik nu weer verder, er ligt nog genoeg."