naar top
Menu
Logo Print

INFORMEREN OVER DESINFORMATIE, MANIPULATIE EN DESTABILISATIE

Drukbezocht Kooy Symposium

Kooy SymposiumHet Kooy Symposium wordt jaarlijks georganiseerd door de KIVI-afdeling Defensie en Veiligheid in samenwerking met verschillende partners. In drie blokken werd het thema 'desinformatie, manipulatie en destabilisatie' behandeld door maar liefst vijftien sprekers. Na de blokken 'Setting the scene' en 'Beleid en visie' was het in blok 3 'Excellente technologieën' de beurt aan technici om de laatste stand van zaken te presenteren.

 

VAN HELICOPTERVIEW TOT OPLOSSING

Dat het thema van dit jaar tot de verbeelding sprak, bleek uit het feit dat de zaal tot de laatste stoel was volgeboekt door zowel KIVI-leden als militairen - sommigen in een dubbelrol - en andere geïnteresseerden. Na de opening van het symposium door de symposiumvoorzitter nam een strenge dagvoorzitter - in de persoon van Pieter Bindt, oud-directeur van de MIVD - het stokje over en leidde het grote aantal sprekers met hoge nauwkeurigheid door het strakke tijdschema.

 

SETTING THE SCENE

In het eerste blok 'Setting the scene' vertelden een drietal sprekers over de noodzaak voor defensie en industrie om zich bezig te houden met thema's als desinformatie en cyberwarfare. Indrukwekkend hierin was onder andere het verhaal van voormalig waarneemster OVSE in de Oekraïense Donbas drs. Caecilia van Peski. Zij vertelde over haar ervaringen in deze regio en de bijbehorende dilemma's: is de man die je aanhoudt bij de grens, iemand die je kunt vertrouwen of een vijand?

 

GEEN SPEL, OF WEL?

In het tweede blok werd er vanuit een zestal een oogpunt uitgezet onder de noemer Beleid en Visie. Naast een praktijkverhaal van kolonel Hans van Dalen over zijn tijd als commandant in Mali waar Nederland als taak had informatie te verzamelen, werd er tevens voorzichtig ingegaan op de technische mogelijkheden die ondersteuning bieden om informatie te kunnen beoordelen op hun waarheidsgehalte en oplossingen om te voorkomen dat anderen er met jouw informatie vandoor gaan (door middel van het inbreken in computersystemen). In dit blok vertelde TNO tevens over de ontwikkeling en het gebruik van 'games' waarmee verschillende partijen leren om samen te werken rond verschillende thema's.

 

In de 21e eeuw wordt vrijheid vooral geschraagd door het niveau van zekerheid dat wij kunnen hebben in de identiteit van mensen, middelen en organisaties, en in de integriteit en betrouwbaarheid van data en processen. Juist dit alles staat tegenwoordig onder druk.

 

TECHNIEK

In het blok 'excellente technologieën' werd er o.a. ingegaan op de mogelijkheden van blockchain en attribuutgebaseerde authenticatie en ondertekening. In principe een manier om 'waarde over te dragen' en zaken op te slaan, maar voor de industrie beduidend meer dan alleen de bekende bitcoin. Ook kwam de combinatie van menselijke emotie en technologie aan bod, evenals de mogelijkheden om virtuele persoonlijkheden aan te maken op social media om zo een bepaald doel - goed of slecht - te bereiken.

 

TigerID

Liu Kars, de jongeman die nog maar kort geleden afgestudeerd is aan de Hanzehogeschool Groningen, presenteerde de TigerID, een digitaal dynamisch paspoort voor de smartphone waarmee personen zich eenvoudig kunnen identificeren op ieder gewenst moment.

 

Tekstmining

Eveneens net afgestudeerd aan de Universiteit Twente is Marcia Fissette die uitleg gaf over het tekstminingmodel waarmee zij in het kader van haar afstudeeropdracht onderzoek deed naar fraudedetectie in jaarverslagen.

 

BETROUWBAARHEID

Drs. Vincent Hoek van I-Interim Rijk sloot de dag wervelend af met zijn presentatie 'Hoe betrouwbaar is een bron?'. Hierover zegt hij o.a.: “In de 21e eeuw wordt vrijheid vooral geschraagd door het niveau van zekerheid dat wij kunnen hebben in de identiteit van mensen, middelen en organisaties, en in de integriteit en betrouwbaarheid van data en processen. Juist dit alles staat tegenwoordig onder druk." 

 

 

 ir. Maarten KlapwijkKOOY PRIJS VOOR KLAPWIJK

De Kooy Prijs werd uitgereikt aan ir. Maarten Klapwijk voor zijn afstudeerscriptie aan de TU Delft: 'Modeling of the exhaust plume of a submerged exhaust system: A numerical analysis of a submarine exhaust'. Zijn resultaat geeft o.a. aan hoe CFD-software (Computational Fluid Dynamics) gebruikt moet worden voor betrouwbare simulaties. Eindconclusies: de geschatte onzekerheid in berekende oppervlakteverstoring bedraagt 15%. Pulserend gedrag in stijgende lucht zorgt voor extra verstoring. Defensie zal dit meenemen bij de bouw van nieuwe onderzeeboten.