naar top
Menu
Logo Print

NIEUWE MIJLPAAL VOOR SOLUTRANS

VIJFTIENDE EDITIE BREEKT ALLE RECORDS

Solutrans 2019Solutrans 2019, de internationale vakbeurs voor oplossingen voor het weg- en stadsvervoer, die plaatsvond van 19 tot 23 november 2019 in Eurexpo Lyon te Chassieu (Frankrijk), overtrof de symbolische mijlpaal van 50.000 bezoekers en kon zo een stijging optekenen van bijna 11% ten opzichte van de voorgaande editie in 2017. Deze nieuwe editie, die alom werd geprezen voor de kwaliteit en de rijkdom van het aanbod en de inhoud, versterkte de positionering van Solutrans als ‘de grootste Europese bijeenkomst van industriële en stedelijke elektrische voertuigen van 3,5 tot 44 ton’.

Vakbeurs met internationale uitstraling

Solutrans 2019 MANMet zo’n 900 exposanten en vertegenwoordigde merken kon de vakbeurs dit jaar een stijging van 47% optekenen ten opzichte van de editie in 2017. Met 31% nieuwe exposanten was de editie 2019 van Solutrans een groot succes én een beloning voor het doortastende werk dat de Fédération Française de Carrosserie (FFC) de voorbije jaren heeft geleverd. Met 27% van de exposanten uit 23 landen en 11% van de bezoekers uit 33 landen heeft Solutrans 2019 zijn internationale status verder versterkt, met name op de Europese en Noord-Afrikaanse markten. De vakbeurs is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal referentie-evenement voor alle spelers in de industriële en stedelijke voertuigsector. Als bevestiging van dit wereldwijde bereik heeft Solutrans een accreditatie verkregen van de OICA, de Internationale Organisatie van Automobielfabrikanten. De beurs is daarmee toegetreden tot een zeer selecte club van vakevenementen die unaniem door meer dan 35 landen over de hele wereld worden erkend.

Innovatie wordt beloond

In een tijdperk van digitale en nieuwe technologie heeft Solutrans 2019 de belangrijkste sectortrends in de verf gezet door middel van de nieuwe Solutrans 4.0-ruimte, die de verschillende spelers samenbracht die baanbrekende technologieën toepassen op industriële en stedelijke voertuigen, intralogistiek en ICT. In samenwerking met CARA (de Europese cluster voor mobiliteitsoplossingen) bood de beurs ook een platform aan talrijke innovatieve start-ups en R&D-laboratoria van industriële bedrijven, die toekomstige technologische oplossingen (3D, virtual reality enz.) en baanbrekende leveringsmodellen op basis van drones en robots presenteerden.

Het innovatieve vermogen van bestel- en vrachtwagenfabrikanten, carrosseriebouwers en leveranciers van uitrustingen werd op Solutrans opnieuw beloond met diverse prijzen:

Solutrans 2019 Mercedes e-ActrosDe zesde generatie van de Mercedes-Benz Actros werd uitgeroepen tot International Truck of the Year 2020, voor de Iveco S-Way en de Volvo FH-I Save. Hyundai won dan weer de International Truck Innovation Award 2020 voor haar Hydrogen Mobility Project, gebaseerd op de H2 Xcient waterstoftruck. Hyundai haalde het van andere genomineerden als de Nikola waterstoftruck range, Freightliner eCascadia, Volvo Trucks Vera, Scania AXL en Renault Trucks Optifuel Lab3. De Ford Transit Custom Hybrid kaapte de award van International Van of the Year 2020 weg voor de Ford Transit EcoBlue Hybrid en de Volkswagen Transporter T6.1. En ten slotte won Ford met de Ranger tevens de award van International Pick-Up of the Year 2020 nipt voor de Mitsubishi L200, de Toyota Hi-Lux en de tweeling Nissan Navara en Renault Alaskan.

De I-nnovation AWARDS, voorheen ‘Les Trophées de l’Innovation’, zijn nu in handen van én georganiseerd door de FFC in een herzien formaat, met een nieuwe visuele identiteit, vernieuwde selectiecriteria en een uitgebreide jury, en beloonden volgende innovaties. In de categorie Carrosseriebouwers ging het goud naar Lamberet voor haar Multiplex, het zilver naar Lecapitaine voor haar RigidLink en het brons naar Frappa voor haar oplegger met Ecolomic deur. In de categorie Equipmentleveranciers ging het goud naar Kerstner voor haar e-Cooljet 106, het zilver naar Dhollandia voor haar Uptime en het brons naar G-Keep voor haar Keeper. Nieuw was de speciale ‘Joseph Libner Award’, toegekend aan een innovatie die vooral het milieu ten goede komt. In de categorie Carrosseriebouwers viel de eer Cheraeau te beurt voor haar Road en in de categorie Leveranciers van equipment werd Jonesco onderscheiden voor haar Awaywash MKII.

Tenslotte werd op initiatief van de FFC en haar voorzitter Patrick Cholton de prijs ‘L'Homme de la filière - Véhicules Industriels et Urbains 2019’ toegekend aan mevrouw Veronika Wand-Danielsson, Zweeds ambassadeur in Frankrijk. Deze onderscheiding werd haar overhandigd door Gérard Collomb, burgemeester van Lyon en voormalig minister Christian Peugeot, voorzitter van de CCFA en OICA, en Patrick Cholton, voorzitter van de FFC en Solutrans.

Bezorgdheid om werkgelegenheid en milieu

Solutrans 2019 DAFDe strategisch belangrijke thema's van jobs en opleiding werden in de kijker geplaatst op een oppervlakte van meer dan 1.000 m². Dit dynamische en operationele forum hielp de mensen om de de verschillende sectoren van de werkgelegenheid in de sector en de bijbehorende opleidingstrajecten te herontdekken, én om recruiters en kandidaten met elkaar in contact te brengen. Ook organiseerde de FFC drie ‘job dating’-sessies, waarbij meer dan 50 ondernemingen vele geïnteresseerden mochten ontmoeten.

Het milieu is een belangrijk thema voor de industrie en staat centraal in de bezorgdheid van alle belanghebbenden. Tijdens de openingszitting van de plenaire conferentie getiteld ‘6e Industriebijeenkomst’, in samenwerking met PFA, werd een groot deel van de beschikbare tijd besteed aan het Witboek ‘Elektriciteit voor de zware bedrijfs- en stadsvoertuigenindustrie’, dat bij de opening van de beurs aan vertegenwoordigers van de overheid werd overhandigd. De plenaire vergadering onderzocht de haalbaarheid van een elektrische toeleveringsketen voor zware voedingsmiddelen en stedelijke voertuigen en formuleerde concrete voorstellen om de elektrische mobiliteit tussen nu en 2025 te ontwikkelen. Dat de fabrikanten er open voor staan, bewees de aanwezigheid op vele standen van elektrische bestel- en vrachtwagens (met een autonomie schommelend tussen 100 en 180 km), die vooral ingezet zullen worden voor stadsdistributie en ‘last mile’-leveringen.

De volgende editie van Solutrans vindt plaats van 16 tot 20 november 2021 in Eurexpo Lyon.

Beurzen

SOLUTRANS

SOLUTRANS

+33149685157
+33149096003